lördag 29 juni 2013

H&M känns stabiltIbland blir jag oerhört förvånad över svenska medier – speciellt affärstidningar – och deras analyser av olika bolag, chefer och börsvärden. I den stora artikeln i Dagens Industri den 20 juni där man analyserat och utvärderat H&M och vd Karl-Johan Perssons prestationer, känns det inte som om det gjorts av en journalist utan av en börsmäklare som enbart har snabba klipp i siktet. I ”Persson får underkänt” riktas kritik mot Karl-Johan Persson och hans prestationer sedan han gick på som vd för fyra år sedan, medan jag blir oerhört förvånad över att de helt missat att titta på det långsiktiga tänket som jag tydligt kan se att H&M har.

Jag jobbar ju med att stärka och utveckla varumärken inom mode- och livsstilsbranschen. Det handlar om att göra dem mer attraktiva för kunderna, få dem att kommunicera med målgruppen genom olika medier och få dem att växa genom att göra dem mer hållbara. Om man ska bygga upp ett starkt varumärke och få det att hålla år ut och år in så är det viktigaste att följa med de stora trenderna i samhället och utvecklas tillsammans med sin målgrupp.

Hållbarhet och kvalitet är utan tvekan de trender som växer och blir allt större inom modeindustrin och bland deras olika målgrupper. Samtidigt som kunderna ifrågasätter mer och mer vart plagget kommer ifrån och hur det har tillverkats, ser man också att unga människor prioriterar till större och större grad att köpa några färre plagg till lite högre priser och bättre kvalitet, än att handla på sig flera slit- och slängplagg. Samtidigt har lyxsegmentet med dyra (men välskräddade och hållbara) märkesväskor som Chanel, Chloé och Mulberry blivit massvaror och det märks att framför allt unga kvinnor prioriterar att spara ihop till en sådan väska under tiden som de väljer bort att köpa andra billigare saker. Om tio år kommer hållbarhet och kvalitet bland modevarumärken vara ännu viktigare för deras kunder, trenden bara växer och växer. Kvantitet byts ut mot kvalitet även bland yngre människor.

Det här är något som vi som jobbar med varumärkesutveckling, marknadsföring, PR, kommunikation och reklam har uppmärksammat och det är även något som Karl-Johan Persson är fullt medveten om. Han har därför, enligt mig, gjort det ända rätta och fokuserat på att utveckla H&M genom att skapa nya varumärken inom koncernen som tar vara på dessa trender, utan att försvaga H&M’s övergripande varumärke:
  • Först öppnade man COS som erbjuder basplagg, oftast enfärgade och med enkla snitt. Det är typiska plagg som man handlar för att bygga upp en basgarderob där man sedan enkelt kan mixa och matcha ihop olika plagg med varandra. Allt hänger ihop. Kvaliteten på plaggen är lite högre än de på H&M och ligger snäppet högre i pris, utan att vara för dyra (och därför inte heller oåtkomliga för H&M:s unga målgrupp med lite mindre resurser).
  • Sedan öppnade man & Other Stories där designen är mer i fokus, mer trendinriktad. Även här är priserna snäppet högre än på H&M och det man betalar för är både designen och igen – kvaliteten.
  • Samtidigt fortsätter H&M med sina ytterst framgångsrika designersamarbeten, där Tory Burch nu står på tur, ett ungt trendigt märke som flörtar med den del av New York-kulturen som andas Upper East Side, Gossip Girl och chicness.
  • Förutom alla dessa stora processer som etablerats de senare åren jobbar nu H&M aktivt med H&M Conscious-kollektion, skapade av miljösmarta och återvunna material, och överlag med CSR-frågor. Som sagt – allt ligger i tiden!

Enligt mig är allt detta genidrag! Om 10-20 år när de andra lågpriskedjorna som Zara, Mango, Bestseller m.fl. kommer att sakta men säkert överges av den numera kräsna målgruppen, kommer H&M fortfarande stå stabilt då de uppmärksammade trenden mycket tidigare och gjorde något åt saken genom att utveckla varumärket, innan det var för sent. Javisst, det kostar att utveckla nya koncept, nya butiker och nya inriktningar, kostnader som man långsiktigt får tillbaka. Det finns inga quick-fix. Ett bolag med långsiktiga visioner och en långsiktig vd gynnar alla – både aktieägare, kunder och samhället i övrigt.

Dagens industri gav Karl-Johan Persson betyg i sex olika grenar, där han fick underkänt i fyra av sex. Läs deras och mina kommentarer nedan:
  1. Bolagets status: Godkänt. H&M:s varumärke är fortfarande väldigt starkt. Det lockar till sig kända internationella klädskapare som vill samarbeta med det svenska bolaget. Min kommentar: Stämmer bra. Att de har Tory Burch som nästa designsamarbete visar att de fortfarande har stenhård koll på trender och vet vad målgruppen verkligen vill ha.
  2. Rörelsemarginal och lagereffektivitet: Underkänt. H&M har dragit på sig betydligt högre rörelsekostnader sedan Karl-Johan Persson blev vd. Marginalen är nu på den lägsta nivån för ett andra kvartal sedan 2002. Min kommentar: Om man satsar på att utveckla flera nya koncept så kostar det för stunden, men långsiktigt så kommer dessa satsningar göra att H&M slår ut sina lågpriskonkurrenter om 10-20 år då tydliga trender som hållbarhet och kvalitet inom mode kommit ikapp oss alla. Jag tror även att H&M:s CSR-satsning också kan ha påverkat detta till stor del, något som är nödvändigt för ett sådant stort bolag framöver.
  3. Butiksexpanderare: Godkänt. 1822 butiker har på fyra år blivit 2908 butiker. Min kommentar: Intressant att de köpt upp en del märken och butiker samtidigt som de lyckats bra med sin etablering på tuffa marknader i Asien och framför allt Kina.
  4. Omsättnings- och resultattillväxt: Underkänt. H&M lyckas inte öka försäljningen i befintliga butiker. Rörelseresultatet har inte ökat alls på fyra år. Min kommentar: Detta visar bara tydligt på att de kan se trenden inifrån och får nu smaka på konsekvenserna (minskad försäljning) av de nya trenderna jag redan nämnt, vilket de jobbar på att göra något åt.
  5. Utvecklingen per butik: Underkänt. H&M säljer mindre och tjänar mindre pengar per butik för varje år som går. Min kommentar: Se kommentarer ovan.
  6. Värdeskapare: Underkänt. Aktien har gått betydligt sämre än både börsindex och jämförbara klädbolag. Min kommentar: Detta är en långsiktig aktie och ett långsiktigt företag. I min aktieportfölj har jag både kortsiktiga och långsiktiga aktier som jag har olika typer av planer för och som jag hanterar på olika sätt. Under de senaste åren har jag utökat min långsiktiga del i portföljen med fler H&M-aktier som kommer att hänga med en bra bit framöver. I’m just saying…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar