måndag 14 maj 2012

Don’t Stay Down Long


Ibland när jag tittar bakåt i tiden (det hander inte så ofta eftersom jag inte tror på att älta gammalt skräp, men ändå) så inser jag att jag många ganger har kastat mig helt handlöst ut i det ena efter det andra utan skyddsnät och utan att blunda. Att ha den här orädda synen på livet och vad det kan erbjuda och samtidigt ha ett lätt drag av ADHD/rastlöshet har varit både bra och dåligt för mig. Å ena sidan har jag rest och sett världen och träffat fantastiska människor som inspirerat mig och fått mig att tro att jag kan bli precis vad jag vill bli, men har å andra sidan gjort att jag ibland åkt på riktigt hårda smällar där jag dessutom hamnat i en situation som jag knappt vetat hur jag ska ta mig ur. Man man reser sig alltid igen och efteråt kan man se att just det misslyckandet låg till grund för en senare framgång.

Man kan se det som att jag gång på gång gjort ett bungy-hopp utför ett enormt stup och ibland har gummibandet haft perfekt spänning och bidragit till det bästa hoppet som gett mig en enorm kick och inspiration att fortsätta hoppa, men ibland har gummibandet helt enkelt inte satts fast ordentligt och jag har utan att minst ana det störtat rakt ned mot ruinen… och kraschat totalt… med huvudet före dessutom – aouch!

Hur som helst, trots alla lärdomar jag har fått av både framgång och misslyckanden så hade det varit bra om någon, en mentor eller liknande, gett mig några ord på vägen. Tidningen Forbes har anammat min önskan – bättre sent än aldrig – och publicerat en lista på framgångsrika affärsmän och kvinnor och några av deras visdomsord de förmedlat när de hållit de där berömda examenstalen för nybakade och ack så naiva universitetsstudenter - Billionaires' Tips For New Grads: Advice From Jobs, Oprah, Zuckerberg And More

Många bra visdomsord och en av de jag fastnade för var Michael Bloombergs ord som gick rakt in i hjärtat på mig. Det handlar liksom om att aldrig ta skit från någon och aldrig låta dig knäckas. Ta smällen och gå vidare. Det är svårt, men det är samtidigt nödvändigt för att lyckas.

New York Citys borgmästare Michael Bloomberg sa till studenterna på Tufts University, år 2007:
Don’t Stay Down Long
“My first job out of school was on Wall Street and I stayed there for 15 years. It was a terrific ride: Fun times, and lots of praise from my bosses. Everybody loved me – right up until the day they fired me! But I remained optimistic – because happiness for me has always been going out and trying to beat the odds. So the next day after I got fired, literally the next day, I started a new company.“

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar